Katharina Schroth

O METODI

Schroth metoda je neoperativno liječenje koje se primijenjuje u korekciji skolioze i ima vrlo dugu tradiciju. Korektivni tretman temelji se na načelima Schroth metode koja se danas primijenjuje u cijelom svijetu. Uspješnost tretmana leži upravo u pristupu problemu temeljenom na trodimenzionalnom disanju, koje ima najznačajniju ulogu u liječenju skolioze. Ovo je posebna metoda u terapiji različitih oblika pomaka i statičkih promjena na kralježnici.
Nudimo individualne i grupne vježbe za djecu i odrasle s iskrivljenjima kralježnice (skolioze i kifoze).

Zakažite svoj termin još danas.

Schroth metoda sačinjava razvoj stručnog rada tri generacije.


Prvi koraci zabilježeni su još 1921. godine, od strane Katharine Schroth, koja je i sama bolovala od skolioze. Nezadovoljstvo uzrokovano liječenjem u pojedinim institucijama, prisilio ju je da sama potraži rješenje njezinog problema.

Jezgra rehabilitacijskog koncepta je trodimenzionalna obrada skolioze i kifoze. Klijenti sa skoliotičnim i drugim promjenama kralježnice tretiraju se prema specijalno osmišljenim intenzivnim programom vježbi. Budući da se skolioza može pogoršati u procesu rasta, ova metoda je osmišljena kao dugotrajna terapija. Cilj je individualni samostalni rad, koji redovitošću sprječava daljnje povećanje zakrivljenosti i mogućnost negativnih posljedica kao što su bol, funkcionalno ograničavanje unutarnjih organa i ograničenje kretnji. Kako bi se to postiglo, apsolutno je nužno samostalno i redovito provoditi naučene vježbe te ih integrirati u svakodnevni život. Samo na taj način može se dugoročno jamčiti terapijski uspjeh.

Katharina Schroth koncept se sastoji od kombinacije tri elementa. Pravilne posture tijela, odnosno maksimalno korektivnog položaja, trodimenzionalnog disanja u konkavne udubine i izvođenja dinamičkih ciljanih vježbi.Terapije

Terapije se dijele na nekoliko tjedana i faza. Za pacijenta koji se prvi put susreće s ovom metodom, terapija počinje usvajanjem osnovnih znanja o ljudskoj anatomiji, temeljnim na koncepcijskim informacijama o sadržaju i odvijanju terapije. U kasnijem radu pacijent se susreće i s naprednim položajima koji se izvode uz primjenu sveukupnog usvojenog znanja.