Funkcionalna rehabilitacija Fizio Balans - Fizio Balans

Funkcionalna rehabilitacija

FUNKCIONALNA REHABILITACIJA

(mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja)

Otklonimo bol, ali i ono najbitnije - uzrok boli!


 • Suvremena fizioterapija koja se provodi u Fizio Balansu najviše dolazi do izražaja upravo u ovom načinu rehabilitacijskog programa. Naime klasična fizioterapija se bavi ublažavanjem boli, što ima svoje mjesto u rehabilitacijskom procesu, međutim, ono što smatramo još bitnije je pronaći uzrok nastanka oboljenja te upravo na tom mjestu početi rehabilitaciju.
 • Tako sprječavamo ponavljanje istog simptoma, a ne samo ublažavanje boli (simptoma). Ukoliko ne otklonimo uzrok nastanka, neminovno proizlazi da ćemo se ponovo susresti s istom problematikom.
 • U Fizio Balansu najviše pozornosti stavljamo na taj segment, te upravo ovakav način rada nazivamo suvremena fizioterapija.
 • Funkcionalni pregled;
  • Ljudski lokomotorni sustav nije moguće tretirati kao skup nezavisnih dijelova, nego kao povezan i međusobno ovisan sustav koji u cijelosti ovisi o svakom svojemu dijelu.
  • Upravo zato u Fizio Balansu koritimo funkcionlni pregled. Kroz manualna mišićna testiranja pojedinih mišića, testiranja funkcionalnih i stabilizacijskih sistema te njihovog međuodnosa pronalazimo slabe karike koje uzrokuju poremećaj posture i biomehanike.
  • Kad stojiimo, težina tijela treba biti ravnomjerno raspoređena. Ispravna postura podrazumijeva poziciju uha i središta gležnja u ravnoj zamišljenoj liniji. Samo ako promatramo lošu postura (stav tijela) može nam otkriti koje degenracije, ozljede i bolovi mogu nastati ili su već prisutni, odnosno uočavamo one točke gdje je promijenjena biomehanika kretanja.
  • Funkcionalna rehabilitacija dugoročno pomaže kod;
   • - Kod većine ozljeda, tegoba i bolova u kralježnici
    - Nepravilnosti skeleta poput disbalansa posture
    - Iskrivljene kralježnice, disbalansa vratnog, ramenog i zdjeličnog obruča
    - Bolova u laktu, ramenu, kuku i koljenu
    - Napetih i bolnih mišića (muskulature)
    - Degeneracije intervertebralnih diskova, radikulopatija
    - Ishialgija (išijas), brahialgija
    - Spondilolisteza, spinalnih stenoza, fibromialgija
    - Preoperativnih i post-operativnih rehabilitacija

  Imate bolove ili mišićno-koštane ozljede?

  Naručite se na pregled

  Zakažite svoj termin još danas.

  METODA

  • U funkcionalnom treningu radimo ciljano one mišićne skupine koje su funkcionalno slabe i promijenjene. Koristimo se raznim rekvizitima kao što su pilates lopte, rastezljive trake, daska za balansiranje, bučice za ruke i noge, štapovi i sl.
  • Funkcionalne vježbe se sastoje od širokog spektra i kombinacija klasičnih, aerobnih vježbi, zatim istezanja koja pridonose otpuštanju grčeva, preko joga položaja (asana), vježbi disanja i bezbroja drugih – koje daju vidljivi efekt na naše tjelesno zdravlje, a i kvalitetu naše psihe.
  • Kroz serije specifično i individualno osmišljenih funkcionalnih vježbi djelujemo na segment koji je biomehanički promijenjen te djelovanjem na njega tretiramo uzrok nastanka degeneracije. Ovaj pristup u Fizio Balansu zovemo suvremena fizioterapija, a metodu kojom se služimo funkcionalna rehabilitacija.

   U Fizio Balansu znamo da jedan od najčešćih uzroka problema mišićno koštanog sustava proizlazi zbog narušene biomehanike tijela koja je uveliko posljedica današnjeg načina života. Npr. zbog slabe muskulature (mišića) težinu tijela oslanjamo na ligamentarnu i koštanu strukturu koja posljedično degenerira te tako nastaju oštećenja i bolovi. U svakodnevnim statičnim položajima određene mišićne skupine postaju skraćene i slabe, te dovode do disbalansa (poremećene biomehanike) lokomotornog sustava. Koristeći svakodnevno naš lokomotorni sustav koji nije više u pravilnom pokretu i položaju, nastavljamo narušavati lokomotorni balans te kao posljedicu imamo akutna, a ukoliko ne tretiramo uzroke i kronična oštećenja. Funkcionalni disbalans (poremećena biomehanika) spada među najvažnije čimbenike rizika nastanka mišićno-koštanih ozljeda i stanja i vrlo su često stvarni uzrok ozljede ili bolova.
   Upravo je zato bitno pravilno pristupiti rehabilitaciji, koja će otkloniti uzrok problema, a ne samo tretirati bol kao simptom. Kroz funkcionalnu rehabilitaciju upravo postižemo tu vrstu terapije.

  Bitno je pravilno pristupiti rehabilitaciji, koja će otkloniti uzrok problema, a ne samo tretirati bol kao simptom


  Dražen Vuković, vft